GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Satele cu biserici fortificate din Transilvania despre romania
 
Satele cu biserici fortificate din Transilvania

Originari din regiunile Rinului si Moselei (Luxemburg – Saxonia), de unde provine si numele lor, saxonii transilvaneni au fost trimisi sa formeze, pentru prima data, colonii in Transilvania la inceputul secolului al XII-lea. Motivul initial pentru care au fost trimisi la granitele sud-estice ale Transilvaniei a fost unul economic: conducatorii maghiari voiau sa puna bazele unor sate si orase bogate care sa aduca venituri consistente. Invaziile, atacurile si raidurile devastatoare care aveau loc cu regularitate in Evul Mediu i-au fortat sa-si transforme bisericile in adevarate fortarete. Acele vremuri brutale au trecut, dar edificiile, care inca pastreaza urmele grelelor atacuri, constituie astazi comori impresionante ale unei realitati unice.

CETATEA CALNIC. Cetatea se afla in satul cu acelasi nume, in judetul Alba, la o distant de 13 km de Sebes. A fost construita in jurul anului 1200 si – conform unui document din 1267, an in care este mentionata – a apartinut contilor Kelling. Are o incinta ovala dominata de turnul Siegfried, care este alcatuit din parter si trei etaje ce serveau de locuinta, o capela si doua turnuri de paza. In secolele XV si XVI, au fost facute modificari astfel incat sa devina o cetate rurala, iar sistemul ei de aparare a fost completat prin adaugarea unei serii de ziduri exterioare masive si a unui sant cu apa care inconjoara cetatea. In apropierea cetatii se poate vedea fosta casa parohiala construita in secolul al XVI-lea, iar un drum de acces duce la biserica protestanta construita in secolul al XV-lea de comunitatea saxona din Transilvania. Patru secole mai tarziu aceastei biserici i s-au adus modificari in stil neo-gotic, care inca pastreaza picturile si elementele de sculptura originale. In holul cetatii au fost organizate expozitii documentare si de arta, iar capela a devenit o sala de intalniri unde se organizeaza simpozioane, conferinte si congrese. In aceste incaperi au avut loc concerte si auditii de muzica medievala, renascentista si baroca. Tot aici se poate vizita si muzeul de arta feudala. Dupa ce au fost terminate lucrarile de restaurare (1961-1964), orasul a fost declarat monument architectural.

PREJMER. Se afla la o distanta de 15 km de Brasov. Orasul, reprezentand cea mai masiva constructie de acest gen din Transilvania, a fost construit in secolele XIV si XV sub forma unui cerc, avand ziduri cu o grosime de 3-4 m si o inaltime de 12 m, cu bastioane, porti de fier si poduri basculante. Dispune de un mecanism de razboi mai putin obisnuit: faimosul “organ al mortii”, facut din mai multe arme care puteau trage in acelasi timp, cauzand pierderi semnificative inamicului. Orasul era inconjurat de santuri adanci care erau umplute cu apa ori de cate ori inamicii erau aproape. Una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania, cu o arhitectura unica, poate fi vazuta in centrul orasului. Altarul bisericii este o pretioasa opera de arta a secolului XV.

VISCRI. Vizitata de printul Charles al Marii Britanii si apreciata de acesta, cetatea rurala Viscri apartinand de comuna Bunesti, se afla la o distanta de 17 km de Rupea – in judetul Brasov. Odata ce ati patruns in interiorul cetatii se poate vedea una din putinele biserici romane ale secolului XIII construita in stil gotic; au fost aduse unele modificari in secolele XV-XVII. Biserica este delimitata, la est, de camera corului, a carei forma initiala era semicirculara, si de un turn masiv, la vest. In biserica inca exista vestigii de arta sculpturala romana (baptisteriul, firida, arcul de triumf, arcada). Zidul care inconjoara cetatea este fortificat cu trei turnuri si doua bastioane. Intre anii 1970-1971 au avut loc complexe lucrari de restaurare in interiorul cetatii – tunelul de aparare al bastionului de est este unul din elementele reconstruite atunci.

DARJIU. Biserica fortareata din Darjiu, amplasata la o distanta de 18 km de Odorheiu Secuiesc,
este un monument architectural istoric si religios, care se pastreaza in stare buna si astazi. Fortareata este inconjurata de ziduri inalte si impunatoare de piatra. Elementele de arhitectura romana dateaza din secolele XII-XIV, iar cele gotice din a doua jumatate a secolului XV. Biserica a fost fortificata in anul 1400, iar frescele gotice (care au fost pictate in anul 1419) ilustreaza legenda regelui Ladislau si scene inspirate din supliciile martirilor. Biserica se afla in centrul incintei si este inconjurata de ziduri de aparare inalte de 5 m. Conform unei inscriptii descoperite in 1952 acoperisul de tigla dateaza din 1760. Turnul bisericii, amplasat in partea de sud a bisericii, este elemental cel mai vechi din sistemul de fortificare.

SASCHIZ. Cetatea rurala din Saschi, amplasata la o distanta de 20 km de Sighisoara, este un refugiu care dateaza din secolul al XIV-lea. A fost construit de comunitatea germana pe un deal la vest de sat si este preavazut cu 7-9 ziduri inalte, de piatra si turnuri de aparare patrate. Reprezinta o exceptie deoarece cetatile saxone din Transilvania erau construite in interiorul satelor sau oraselor, nu in afara lor. Orasul, care inca pastreaza multe elemente din arhitectura initiala, are o incinta cu ziduri, cu patru turnuri la colturi si doua turnuri la intrare (turnul de la intrare si turnul de paza), a caror functie principala era aceea de a pazi si proteja cetatea. In centrul incintei a fost construita o capela. Aici a fost descoperita o comoara bogata si variata: o cantitate mare de obiecte preistorice si medievale, monede medievale si moderne, o sabie, un inel, o bratara – toate aceste materiale sunt inca cercetate. Comoara se afla in custodia Muzeului National din Sighisoara. Cetatea a fost restaurata in 2000.

BIERTAN. Biertan se afla la o distanta de 25 km de Medias. Cetatea este amplasata in centrul satului si este in stare foarte buna; fatada sitului nu a fost modificata de prezenta cladirilor de dimensiuni foarte mari, recent construite, asa ca, inca exista o armonie peisagistica intre monument, oras si cadrul natural. Prima incinta a bisericii (prevazuta cu patru turnuri) se afla in varful dealului, in timp ce a doua se afla la poalele dealului si iti capteaza atentia printr-o serie de arcuri care sustin sala de paza. Construita intr-un stil gotic tarziu si mentionata intr-un document oficial in anul 1412, biserica a fost ridicata pe ruinele unui edificiu stravechi si a suferit o serie de schimbari si extinderi de-a lungul secoleleor. Interiorul ei este omogen din punct de vedere stilistic, piesele de mobilier si sculpturile artistice din piatra dateaza din aceeasi perioada. Biserica gazduieste piese extrem de valoroase: un paravan de altar, in stilul gotic tarziu, si, de asemenea, un candelabru sofisticat. Poarta sacristiei este dotata cu un sistem ingenious de incuietoare (o realizare remarcabila a artistilor din Evul Mediu) este considerate de mare valoare. Cele sapte covoare aduse din Asia Minor, alte tesaturi care ilustreaza diferite steaguri ale breslelor, baptisteriul si usile din nord, sud si vest sunt considerate de o mare valoare. Biserica fortareata din Biertan a castigat valoare istorica si datorita faptului ca a fost timp de trei secole sediul central al Episcopiei luterane din Transilvania.

VALEA VIILOR. Biserica se afla in satul Valea Viilor, la o distanta de 11 km de Medias. Este o biserica protestanta al carei sfant protector este “Sfantul Petru” si reprezinta un monument istoric, architectural si religios de mari dimensiuni: construit in secolul XIII in stil romanic, biserica a fost marita si fortificata in secolele XV si XVI prin adaugarea unor ziduri masive de 8 m inaltime, prevazute cu turnuri de aparare. In interior inca pot fi admirate piese reprezentative de mobilier vechi religios, de o mare valoare (strane in stil renascentist timpuriu, datand din 1528, o racla in stil gotic etc.)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply