GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Romania in date generale despre romania
 
Romania in date generale

Tara
Cai de acces
Acte necesare
Momente propice pentru o vizita
Imbracaminte
Organizarea vizitei dumneavoastra
Cazare
Mijloace de transport in Romania
Informatii generale
Cum sa profitati la maximum de vizita dumneavoastra


Tara


Repere geografice

Romania este situata in sud-estul Europei, intre 43-37'07" si 48-15'06" latitudine nordica si 20-15'44" si 29-41'24" longitudine estica, ocupand aproximativ 480 km de la nord la sud si 640 km de la est la vest.

Suprafata tarii este de 237.500 kilometri patrati, iar populatia de peste 23 de milioane, 89% dintre locuitori fiind romani, 7% maghiari, 2% tigani; exista minoritati mai reduse de germani, ucrainieni, sarbi, slovaci, turci, cehi, greci, evrei, armeni, polonezi, albanezi, etc.

Carpatii formeaza un arc muntos in centrul tarii, marginit atat spre interior cat si spre exterior de dealuri si podisuri, iar campiile se intind spre exterior.

Peste un sfert din teritoriul tarii este impadurit, iar fauna de aici este una dintre cele mai bogate din Europa, incluzand lupi, ursi, caprioare, lincsi si capre negre.

Maiestuoasa Dunare formeaza granita sudica a tarii, varsandu-se printr-o delta in Marea Neagra. Delta Dunarii este un adevarat paradis cu nenumarate specii de pasari.

Romania se invecineaza cu: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Istoria


Teritoriul Romaniei a fost locuit inca din Paleolitic.

Stramosii romanilor sunt dacii, luptatori de temut, invinsi de romani sub conducerea Imparatului Traian, in urma a doua campanii deosebit de grele, la inceputul secolului al II-lea d.Hr. Desi ocupatia romana a fost relativ de scurta durata (165 de ani), aceasta a lasat o mostenire multiseculara: limba latina, care a supravietuit numeroaselor invazii ale popoarelor migratoare.

De-a lungul timpului s-a dezvoltat identitatea nationala a romanilor, ducand la formarea statelor feudale ale Tarii Romanesti si Moldovei, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. In ambele state au urmat veacuri de lupta impotriva turcilor. In acest timp, Transilvania a fost ocupata succesiv de Imperiul Otoman si cel Austro-Ungar.

In cele din urma, Moldova si Tara Romaneasca s-au unit in 1859, tara a devenit independenta in 1877, iar unirea cu Transilvania a avut loc in 1918.

Regimul comunist instaurat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial a durat 45 de ani si a fost inlaturat prin Revolutia din decembrie 1989.

Clima


Clima Romaniei, caracteristica Europei centrale, este temperat-continentala (veri foarte calde, ierni reci, anotimpuri bine determinate, ninsori abundente, mai ales in regiunile muntoase). Regiunile sudice sunt cele mai calde.

Media anuala a precipitatiilor este de aproximativ 677mm, dar se inregistreaza cantitati mai mari la munte (1000 - 1400 m) si mai mici decat media la malul marii (sub 400m).

Temperaturile medii in diferite zone ale tarii:



Vara Iarna Media anuala
Litoralul Marii Negre 20.0 2.4 11.2
Bucuresti 21.8 0.6 11.2
Cluj-Napoca 18.2 -2.6 7.8
Predeal 14.5 -4.5 5.0
Delta Dunarii 20.8 2.3 11.5
Timisoara 21.2 0 10.6


Principalele orase si populatia lor




Bucuresti: 2,300,000; Brasov: 353,000; Timisoara: 333,000; Iasi: 333,000; Cluj-Napoca: 318,000; Constanta: 316,000; Sibiu: 169,000; Targu Mures: 165,000; Suceava: 106,000.

Limba

Limba oficiala, romana, este de origine latina. Engleza, franceza si germana sunt cunoscute de numerosi locuitori.

Religia


Majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi (87%). Greco-catolicii si romano-catolicii reprezinta de asemenea o proportie importanta din populatie (5%). Exista de asemenea comunitati de reformati (3%), unitarieni (1%), neo-protestanti, armeni, musulmani si evrei. Libertatea religioasa este garantata prin Constitutia Romaniei.

Sistemul Politic si Administratia Publica

In conformitate cu Constitutia adoptata in 1991, Romania este o republica cu Parlament bicameral. Presedintele tarii, senatorii si deputatii sunt alesi odata la patru ani prin vot universal secret.

Numeroase partide participa la viata politica romaneasca; in acest moment exista peste 100 de partide politice, dar numai cele mai importante dintre ele sunt reprezentate in Parlament, unde sunt rezervate locuri si pentru minoritatile nationale.

Drepturile si libertatile democratice ale cetatenilor sunt garantate prin Constitutie.

Drapelul national este rosu, galben si albastru. Sarbatoarea nationala a Romaniei este 1 Decembrie, ziua in care, in 1918, a fost infiintat statul national unitar roman.

Teritoriul Romaniei este impartit in 40 de judete, administrate de prefecti; primarii municipiilor, oraselor si comunelor sunt sub autoritatea administratiei de la nivel judetean. Bucuresti, capitala tarii, are propria sa administratie, similara cu cea a judetelor. 

Cai de acces


Cu avionul



Zboruri regulate si de tip charter ale companiei aeriene romanesti (Tarom) si ale companiilor straine cu filiale la Bucuresti (Delta, Air France, Lufthansa, Alitalia, Swissair, etc.) leaga Bucurestiul de cele mai mari aeroporturi din lume.

Aeroporturile internationale ale Romaniei sunt Bucuresti - Otopeni, Constanta - Mihail Kogalniceanu, Timisoara, Cluj-Napoca.

Aeroportul International Otopeni din Bucuresti este situat la o distanta de 18 km de centrul orasului. Se poate ajunge in centru cu autobuzele aeroportului sau cu taxi. In cel de-al doilea caz este de preferat sa va intelegeti cu soferul asupra pretului, inainte de a incepe calatoria. Interesati-va la agentul dumneavoastra de turism, pentru ca diferite agentii interne ofera deseori posibilitati de transfer de la aeroport la preturi convenabile.

Cu trenul


Trenuri rapide internationale fac legatura intre Bucuresti si principalele capitale din centrul Europei, precum si intre litoralul Marii Negre si orasele mari ale tarii. Romania este membra a Sistemului international de tarife pe calea ferata (RIT) si Inter Rail.

Cu masina




Caile de acces in Romania sunt: Berlin, Varsovia, Budapesta - Petea E81; Viena, Praga, Budapesta - Bors E60 sau Nadlac E64 sau Varsand E671; Trieste, Belgrad - Moravita E70 sau Portile de Fier E70; Atena, Tirana, Sofia - Giurgiu E85; Istambul, Sofia - Vama Veche E87; Moscova, Kiev, Chisinau - Albita E580; Varsovia, Kiev, Cernauti - Siret E85. Toate drumurile sunt marcate in concordanta cu reglementarile internationale. Se conduce pe partea dreapta a drumului, iar depasirea se face prin stanga.

Distantele intre Bucuresti si diferite mari orase sunt: Atena - 1252 km, Berlin - 2154 km, Berna (Zurich) 2125 km, Bruxelles - 2394 km, Bonn - 2100 km, Budapesta - 893 km, Copenhaga - 2587 km, Frankfurt - 2100 km, Haga (Amsterdam) - 2428 km, Helsinki - 2900 km, Istambul - 704 km, Kiev - 1065 km, Chisinau - 445 km, Lisabona - 4120 km, Londra - 2577 km, Madrid - 3530 km, Minsk - 1650 km, Moscova - 1963 km, Oslo - 2820 km, Paris - 2401 km, Praga - 1465 km, Riga - 1955 km, Roma - 2149 km, Sofia - 404 km, Stockholm - 3100 km, Viena - 1100 km, Varsovia - 1797 km.

Daca veniti in Romania cu masina, aduceti-va carnetul de conducere, actele masinii si cartea verde. Clubul Automobilistic Roman - ACR - si compania sa de asigurari, CAROM, va stau la dispozitie pentru probleme tehnice sau de orice alt tip, care ar putea aparea la masina dumneavoastra. In Bucuresti, sunati la ACR la numarul 927.

Cu vaporul

Vapoare de croaziera fac escala in portul Constanta (la Marea Neagra), cel mai mare port al tarii. Ambarcatiuni pentru pasageri circula de asemenea pe Dunare si pe noua cale fluviala transeuropeana Rotterdam - Constanta, care include Canalul Dunare - Marea Neagra. Porturile de pe Dunare sunt Sulina, Tulcea, Braila, Drobeta Turnu Severin si Giurgiu. 

Acte necesare


Vize Turistice
Vizele de sejur sau de tranzit pot fi obtinute de la birourile diplomatice si consulare ale Romaniei in strainatate, de catre toti posesorii de pasapoarte valabile, recunoscute de statul roman. Solicitantii de viza trebuie sa demonstreze ca dispun de mijloacele materiale necesare pentru a se intretine pe perioada sederii in Romania.

Taxele pentru vizele de sejur sau pentru prelungirea vizei trebuie platite in valuta forte. Vizele se mai pot procura la sosire din Aeroportul International Bucuresti si la punctele vamale. Costul vizei pentru un turist individual este de 25 USD, daca este obtinuta in avans, si de 31 USD, incluzand taxa operationala, daca este procurata in momentul sosirii.

Proceduri vamale


Romania aplica regulamentele internationale, din cadrul Conventiei pentru facilitati vamale, in traficul turistic. Bunurile deosebit de valoroase - bijuterii si valuta (peste suma de 1.000 USD de persoana) - trebuie declarate la intrarea in tara. Declaratiile vamale aprobate trebuie pastrate, pentru ca veti avea nevoie de ele la iesirea din tara.

Soferii trebuie sa se afle in posesia actelor masinii, inclusiv cartea verde, si a permisului de conducere.

Pentru caini si pisici sunt necesare certificate de vaccinare impotriva turbarii.

Este interzis sa se importe (cu exceptia cazului in care se beneficiaza de o aprobare speciala) lei (moneda romaneasca), munitie, explozibili, narcotice, materiale pornografice, etc.. Este interzis exportul bunurilor de valoare culturala, istorica sau artistica.

Schimbul valutar

Moneda nationala este leul (plural lei). Exista monede de 500, 1.000 si 5.000 lei si bancnote de 10.000, 50.000, 100.000 si 500.000 lei. Dolarul este valuta cea mai cautata si usor de schimbat in Romania si e de preferat sa aveti o suma in dolari la dumneavoastra, de preferat in bancnote de valoare mai mica.

Evitati sa schimbati bani "la negru", pentru ca un astfel de schimb este ilegal si se pedepseste conform legii.

Valuta poate fi schimbata doar la banci si la birouri de schimb autorizate. Deoarece cursul de schimb poate varia de la un loc la altul, este mai intelept sa va interesati in mai multe locuri. Pastrati chitantele primite la schimbul valutei, deoarece v-ar putea fi cerute cand platiti in lei.

Momente propice pentru o vizita



Romania este cu adevarat o tara unde merita sa veniti in orice anotimp. O tara unde puteti sa va bucurati de soare si sa alungati grijile, sa va imbogatiti cultura si sa va bucurati sufletul, sa practicati diferite sporturi, sa faceti drumetii, plimbari cu barca si multe altele.

Deci cel mai bun moment pentru o vizita depinde de modul in care preferati sa va petreceti timpul. O vacanta la malul Marii Negre este mai placuta in intervalul iunie-septembrie. Pe de alta parte, sporturile de iarna pot fi practicate in Carpati in conditii optime de la Craciun pana in luna martie. Primavara si toamna sunt anotimpurile ideale pentru excursii prin tara, in timp ce Bucurestiul se dezvaluie in toata splendoarea sa de primavara pana toamna, desi nici iarna nu este lipsit de un anumit farmec.

Acesta este anotimpul cel mai potrivit pentru a viziona spectacole de opera, a merge la concerte si a gusta savuroasele preparate culinare romanesti in restaurante primitoare.

Festivaluri



Festivalurile deosebite sunt un motiv foarte bun de a vizita Romania intr-o anumita perioada din an. Iata o lista a catorva dintre cele mai interesante si pitoresti festivaluri romanesti:

Festivalul international de teatru de amatori, "Zilele Concordia", 10-20 ianuarie, Sfantu Gheorghe
Gala Unicef a teatrului liric, 25 ianuarie, Constanta
Festivalul obiceiurilor de iarna seculare, februarie, Sfantu Gheorghe
Festivalul international de teatru contemporan, 5-25 aprilie, Brasov
Festivalul national al obiceiurilor populare de primavara "Tanjaua de pe Mara", aprilie, Hoteni, jud. Maramures
Sarbatoarea narciselor, mai, Vlahita, jud. Harghita
Festivalul international de jazz, mai, Brasov
Festivalul national de muzica usoara de la Mamaia, iulie-august
Festivalul international de muzica pop "Cerbul de aur", septembrie, Brasov.


Targuri si expozitii internationale

Iata principalele targuri si expozitii organizate anual la Bucuresti:


TIBCO - TIBCO - Targul international al bunurilor de larg consum, mai - iunie, Bucuresti
Rommedica - Instrumente si aparatura medicala, mai, Bucuresti
Horexpo - hoteluri, baruri, restaurante, aprilie - mai, Bucuresti
TIB - Targul international Bucuresti 

Imbracaminte

In afara de imbracamintea de sezon, este intotdeauna potrivit sa luati cu dumneavoastra un pulover gros, o pelerina de ploaie si pantofi confortabili. Iarna se recomanda sa va imbracati foarte gros. In orice caz, imbracamintea nu este scumpa in Romania si puteti oricand sa cumparati articolele necesare odata ajunsi aici.


Organizarea vizitei dumneavoastra




Adresati-va birourilor de informatii turistice ale Romaniei in strainatate, pentru a vi se explica de catre agenti de turism specializati variante interesante de petrecere a unei vacante. Exista o gama larga de posibilitati, de la simpla asigurare a transportului, pana la mari tururi ale tarii.

Iata cateva exemple:

Week-end sau sederi scurte


O sedere de scurta durata la Bucuresti, urmata de vizitarea pitorestilor orase Sinaia si Brasov din Muntii Carpati sau a Deltei Dunarii constituie un prim contact excelent cu Romania!
Exemple: Patru zile la Bucuresti si Sinaia; 4 zile la Bucuresti si Brasov; 5 zile la Bucuresti, Sinaia si Brasov, 5 zile in Delta Dunarii.

Vacante la Marea Neagra



Statiunile de pe litoralul Marii Negre va ofera toate facilitatile de care aveti nevoie pentru a petrece o vacanta cu totul deosebita pe plajele insorite - nisipuri fine aurii, piscine, hoteluri confortabile, facilitati pentru practicare sporturilor, restaurante cu specific romanesc.

Fiecare statiune aflata de-a lungul litoralului are o personalitate si un stil propriu. Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Olimp, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia: dumneavoastra alegeti!

Cure de sanatate

Tratamentul cu Gerovital al D-nei Dr. Ana Aslan este renumit in intreaga lume si deosebit de apreciat. Poate fi urmat la Marea Neagra sau la Bucuresti. Statiunile romanesti sunt renumite inca de pe vremea romanilor. Aveti de ales intre 70 de astfel de centre din intreaga tara, oferind intreaga gama de tratamente la standardele cele mai moderne.

Plimbati-va cu masina prin Romania

Alegeti-va singuri itinerariul, urcati-va chiar de la aeroport in masina inchiriata de dumneavoastra, si porniti intr-o aventura de descoperire a Romaniei, avand rezervarile pentru cazare facute in avans.

Tururi cu autocarul

Folclor, manastiri, Marele Tur, Valea Prahovei, sau chiar porniti pe urmele pasilor lui Dracula.
O saptamana sau doua ... dumneavoastra alegeti.



Cazare

Hoteluri, moteluri, hanuri si campinguri se gasesc pe tot intinsul Romaniei, acoperind intreaga gama de standarde de confort. Exista de asemenea cabane de munte la altitudini mari pentru entuziastii muntelui. Puteti face rezervari prin intermediul agentiei dumneavoastra de turism.

Hotelurile



Hotelurile romanesti sunt clasificate dupa un sistem national cu numar de stele, de la 1 la 5. Preturile sunt foarte convenabile dupa standardele occidentale; o camera dubla intr-un hotel de 4 stele costa de la 10 USD pe noapte in Bucuresti si de la 55 USD pe noapte in restul tarii.

Cazare cu mic dejun inclus




Exista o gama larga de posibilitati de cazare de acest gen. Adresati-va uneia din urmatoarele agentii de turism: ONT Carpati - Bucuresti, Bulevardul Gen. Magheru nr. 7, tel. 6145160, fax. 3122594; Litoral SA, Mamaia, Hotel Bucuresti, tel. 041831152, fax. 041831276; Agentia de turism Danubius - Constanta, Bulevardul Republicii 22/36 tel. 041670129, fax: 041618010; Kron Tour - Brasov, Str. Baritiu 12, tel: 068142773, fax: 068151070; Bran Imex - Bucuresti, tel:68236642, fax: 68152598, tel (Bran): 92236642; Asociatia de turism "Aref Village" jud. Arges - Bucuresti, tel / fax: 6666195.

Campinguri

Campingurile sunt clasificate dupa un sistem de stele, de la 1 la 4, majoritatea fiind de 1 sau 2 stele. Pentru a afla unde sunt acestea amplasate, consultati "Harta rutiera si turistica a Romaniei".



Mijloace de transport in Romania




Transportul urban
In Bucuresti si in marile orase va puteti deplasa cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. Pretul biletului este fix, indiferent de destinatia in cadrul orasului.

Taxi


Taxiurile de stat si particulare sunt dotate cu ceas de taxare. Ca si pentru multe alte lucruri in Romania, preturile pe kilometru sunt mai mult decat rezonabile.

Autobuze



Curse regulate de autobuze fac legatura intre centrele urbane mai importante din intreaga tara. In Bucuresti, principalele autogari se afla la urmatoarele adrese: Soseaua Alexandriei nr. 164, Bulevardul Ion Ionescu de la Brad nr. 1, Piata Garii Filaret nr. 1, Soseaua Chitilei nr. 221, Bulevardul Pacii nr. 141, Bulevardul Garii Obor nr. 3.

Trenuri


Reteaua de cale ferata, cu o lungime totala de 11.000 de km, se intinde pe tot cuprinsul tarii.

Transporturi aeriene interne



Tarom, compania aeriana nationala, asigura zboruri regulate spre orasele mari din provincie. Nu uitati totusi ca Bucurestiul este centrul retelei, si de aceea de multe ori este necesar sa va intoarceti la Bucuresti pentru a merge apoi in alt oras. Agentia Tarom pentru zboruri interne din Bucuresti se afla pe Str. Buzesti 59, Piata Victoriei, tel: 6594185.

Masini de inchiriat


Agentul dumneavoastra de turism va poate procura o masina de inchiriat cu plata pe zi sau in functie de kilometraj. Cereti informatii si despre posibilitatea de a inchiria o masina cu sofer, pentru ca preturile sunt foarte atragatoare.

Firme de inchirieri de masini: ONT Carpati SA Bucuresti, Bulevardul Gen. Magheru nr. 7, tel: 6145160, fax: 3122594; Intercontinental, Bucharest, Bulevardul Balcescu nr. 4, tel: 6140400, fax: 3120486; alte hoteluri care ofera astfel de servicii sunt Bucuresti, Dorobanti din Bucuresti, Aro-Palace din Brasov; hotelurile Continental din Constanta si Timisoara.

Distante intre Bucuresti si orasele mari

Alba Iulia: 344 km, Brasov: 171 km, Cluj - Napoca: 446 km, Constanta: 266 km, Oradea: 595 km, Sibiu: 273 km, Targu Mures: 344 km, Timisoara: 567 km, Tulcea: 263 km.


Iformatii generale:




Ora locala

Vara: 3 ore inainte de GMT (din ultima duminica din martie pana in ultima duminica din septembrie). In celelalte luni ale anului, 2 ore inainte de GMT.

Serviciile de posta si telecomunicatii




Birourile de posta sunt deschise zilnic, inclusiv sambata dimineata, in majoritatea localitatilor si ofera servicii interne si externe.

Numerele de 3 cifre sunt ale serviciilor speciale

971 - apeluri internationale,991 - apeluri interurbane , 930 - 991 - apeluri interurbane , 931 - pentru aflarea numerele de telefon ale persoanelor fizice (A-L), 932 - pentru aflarea numerele de telefon ale persoanelor fizice (M-Z); 955 politia . 953 - taxi. 951 - informatii generale. 961 - salvare / serviciul de urgenta. 981 - pompierii 958 - ora exacta 952 -informatii CFR

La telefoanele conectate la centrale automate, formati 0 urmat de prefixul localitatii pentru apeluri interne sau 00, apoi prefixul tarii si al localitatii pentru apeluri internationale. Pentru apeluri din alte tari spre Romania: pentru Bucuresti formati 0040, apoi 1 si numarul de telefon; pentru alte localitati formati 0040, prefixul si numarul de telefon.

Agentii de turism


Agentiile de turism romanesti ofera o gama larga de tururi ale Bucurestiului si ale tarii: ATLANTIC TOUR, Bucuresti, Bulevardul Unirii nr.27, tel.6153103, fax.6154362; ATLAS TOURS, Mihai Bravu, tel. 3112544, fax.3110438; ARCADIA TOURS SRL, Bulevardul N.Titulescu, Bucuresti, tel. 3126789, fax.3126794; BRAVO GROUPE, str.Mamulari nr.4, BRAVO TOUR, Piata Unirii nr. 1, Bucuresti, tel.6145803, COMPANIA DE TURISM SI COMERT, Str. Dem. I. Dobrescu nr.4-6, Bucuresti, tel. 6133222, fax. 3120126; FANTASTIC TOURS, Bulevardul N.Balcescu nr.18, tel.3125600, fax. 3125663; FINESS TRAVEL AGENCY, str. Grigore Mora nr.38, tel.2122843; HOROSCOP, Bucuresti, str. Brezoianu nr.10, tel.6139353, fax.614622; MAGELLAN TURISM, Bulevardul Magreru nr. 12-14, tel. 2119650, fax.2104903; MAGIC TOURS, str. av. Traian Vasile nr. 28, Bucuresti, tel.6652544, fax. 3128518; MARA TOURS, str. Iuliu Maniu nr.62, Bucuresti, tel.6164597, fax. 3121398; NOUVELLES FRONTIERES - SIMPA TURISM, str. Putu cu plopi, Bucuresti, tel.6147951, fax. 3124657; ONT Carpati - Bucuresti, Bulevardul Gen. Magheru nr.7, tel.3122598, fax.3122594; PARALELA 45, Bulevardul Mihail Kogalniceanu nr.7-9, Bucuresti, tel.6134450, fax.3122774; PETER EXPRESS, Bucuresti, Bulevardul Ana Ipatescu nr.17, tel./fax. 6595761, REAL TRAVEL, str. Stefan cel Mare nr. 10, tel. 2107254, fax. 2506312; VACANTA, Bucuresti, Bulevardul Unirii nr.27, tel.6149594, fax.3120918.

Carti de credit



American Express, Diners Club, JCB International, Euro Master Card si VISA sunt acceptate de majoritatea hotelurilor, firmelor de inchirieri de masini si de unele restaurante. Este totusi de preferat sa verificati acest lucru inainte de a le folosi serviciile.

Curent electric


220 volti si 50 Hz. Prize cu doua gauri.

Asistenta medicala

Se acorda in unitatile medicale de stat si particulare din toata tara (spitale si dispensare), in functie de acordurile medicale ale Romaniei cu alte state.

Bacsisuri


De obicei un mic bacsis este apreciat in schimbul unor servicii de calitate, dar este la latitudinea clientului.

Ziare si reviste straine



Ziarele si revistele straine pot fi gasite de obicei la receptia hotelurilor mari. Deasemenea, buletine de stiri din diferite tari europene sunt prezentate de televiziunea romana.

Sarbatori nationale


1 si 2 ianuarie, lunea Pastilor, 1 mai, 1 decembrie (sarbatoari nationale), 25 si 26 decembrie.

Limite de viteza (km/h)
Categoria vehicolului In localitati In afara localitatilor
sub 1,100 c.cm. 50 70
intre 1,100 si 1,800 c.cm 50 80
peste 1,800 c.cm 50 90
masini de teren pe benzina 50 70
masini de teren pe motorina 50 60
autobuze, motociclete 40 50


Adresele ambasadelor

Austria, Dumbrava Rosie nr.7 , tel.6114354; Belgia, Bulevardul Dacia nr.58, tel.3122968; Canada, str. N.Iorga nr.36, tel.3120365; Danemarca, str. Dr. Burghelea nr.3, tel.3120352; Elvetia, str. Pitar Mos nr.12, tel. 3120298; Federatia Statelor Independente, Sos. Kiseleff nr.6, tel.6170128; Finlanda, str. Atena nr. 2bis, tel.3127504; Franta, str. Biserica Amzei nr.13-15, tel.3120217; Germania, str. Rabat nr.21, tel. 6792580; Grecia, str. Orlando nr.6, tel. 6503988; Israel, str.Dr. Burghelea nr.5, tel. 6132633; Italia, str. H. Coanda nr.9, tel. 6505110; Marea Britanie, str. J. Michelet nr.24, tel. 3120303; Olanda, str. Atena nr.18, tel. 6332292; Moldova, Aleea Alexandru nr.40, tel. 3129790; Norvegia, str. Dumbrava Rosie nr.4, tel. 3120274; Portugalia, str. General Praporgescu nr.33, tel. 3111290; Spania, str. Tirana nr.1, tel. 6335730; Suedia, str. Sofia nr.5, tel. 6173184. 

Preparate culinare

Desi restaurantele bune ofera mancaruri straine, nu evitati sa va desfatati cu preparatele culinare romanesti. Bucataria romaneasca este savuroasa, gustoasa si bogata, asa cum e normal intr-o tara unde produsele agricole sunt cultivate inca in mod natural, unde fructele si legumele isi urmeaza ciclul normal de crestere, si unde iernile sunt reci.

Carnea de porc este deosebit de apreciata, dar veti gasi si vita, manzat si pui minunat preparate. Toate aceste sunt delicioase la gratar. Specialitatile romanesti includ diferite feluri de supe; gustati "ciorba", facuta cu bors, slanina, cartofi si carne de vita sau pui. Tocanitele savuroase, cum ar fi "Tochitura moldoveneasca" sunt servite , ca si multe alte mancaruri romanesti cu carne, cu o garnitura de "mamaliga", o fiertura de malai. "Sarmalele" sunt o mancare condimentata, preparata din varza murata umpluta cu carne, iar "mititeii"sunt niste carnaciori fripti la gratar, condimentati cu mirodenii. Dintre mancarurile pe baza de peste, va recomandam crapul la protap, o specialitate din Delta Dunarii.

O gama variata de vinuri romanesti albe si rosii din binecunoscutele podgorii de la Mulfatlar, Cotnari, Jidvei, Dealu Mare, Odobesti, Valea Calugareasca se potrivesc de minune cu mancaruri romanesti si straine, in timp ce tuica, taria locala facuta din prune se bea deseori ca aperitiv. Dar va avertizam de pe acum asupra consecintelor! Berea romaneasca este excelenta.

Sport


Aveti la dispozitie o gama larga de posibilitati: la munte, ski sau bob iarna, sau calarie, plimbari pe jos, inot sau tenis vara. Multe hoteluri au piscina acoperita si sauna.

Pe tarmul Marii Negre, inotul in mare sau in piscine cu apa dulce sau sarata, sau sporturile nautice pe mare sau pe lacurile din imediata apropiere. Puteti de asemenea juca tenis, badminton, volei, basket, bowling si biliard.

Oamenii de afaceri care raman in Bucuresti (sau intr-unul din orasele mari), pot inota in bazinele acoperite ale hotelurilor mari (ex. Intercontinental, Bucuresti, Lido) sau in zonele de agrement din jurul orasului (Snagov, Mogosoaia, Cernica). Sporturile nautice pot fi practicare la baza nautica Herastrau. Tenisul, voleiul, fotbalul, basketul sunt foarte raspandite.

Pescuit

Pescuitul este permis in principal in Delta Dunarii si pe lacurile din afara marilor orase (in limita prevederilor legale). In Delta Dunarii, unde exista peste 160 de specii de peste (dintre care amintim sturionul, stiuca si crapul), pescuitul poate fi practicat complementar plimbarilor cu barca sau excursiilor pentru ornitologii profesionisti si amatori ( Delta Dunarii adaposteste peste 300 de specii de pasari si cea mai mare colonie de pelicani din Europa).

Plimbari cu barca




Regulamentele specifice Deltei Dunarii trebuie urmate cu strictete (idem pentru pescuit si vanatoare). Turistii care isi aduc propriile ambarcatiuni trebuie sa plateasca o taxa obligatorie la Capitania Portului Tulcea, unde vor fi verificate pasapoartele, permisul de navigatie si talonul de inmatriculare al ambarcatiunii.

Vanatoare

Sezonul deschis de vanatoare la diferite specii de animale este: cerbi (15.05-30.11); caprioare (01.09 - 30.11); capre neagre (15.09 - 31.12); ursi (15.03 - 15.05); porci mistreti (01.10 - 15.02); cocosi de munte (01.04 - 15.05); fazani (15.10 - 28.02); pasari de apa (15.08 - 15.03). Romania este una dintre cele patru tari fondatoare ale Consiliului International pentru vanatoare si protectia vanatului.

Cumparaturi


Cateva din obiectele interesante pe care le puteti cumpara in Romania sunt: fete de masa si servete brodate, obiecte de ceramica si vase de lut, covoare, costume populare, obiecte din lemn sculptat, portelanuri, argintarie si icoane. Zonele recomandate pentru cumparaturi sunt cele din centrul zonelor rezidentiale ale oraselor. De obicei magazinele sunt deschise intre orele 8 si 18, dar unele, mai ales magazinele universale, sunt deschise pana la ora 20 sau mai tarziu. Magazine duty free (fara taxe vamale) se gasesc in aeroporturile internationale.

Muzee

In Bucuresti se pot vizita: Muzeul national de arta, situat in fostul Palat Regal (picturi, sculpturi, tapiterii, icoane, etc.), Muzeul national de istorie, Muzeul orasului Bucuresti, adapostit de fostul palat Sutu, Muzeul colectiilor de arta (cu cele mai valoroase colectii particulare), Muzeul taranului roman (costume populare autentice, icoane, obiecte de uz caznic), Muzeul satului (un sat romanesc autentic cu locuinte originale aduse din toate regiunile tarii), Muzeul pompierilor, Muzeul militar, etc..

Muzee in aer liber




Bucuresti - Muzeul satului, vechea Curte voievodala; Cluj-Napoca - Muzeul etnografic; Sighetul Marmatiei - muzeul orasenesc; Curtisoara; Timisoara - Muzeul Codru verde; Constanta - Muzeul arheologic.

Folclor



Folclorul romanesc este cel mai bine conservat din lume iar manifestarile sale sunt evidente in intreaga tara: Maramures (constructii din lemn, costume, ceramica); Bucovina (tesaturi, oua incondeiate de Pasti, costume, traditii); Banat (costume populare artistice, obiceiuri traditionale); Horezu (ceramica, sculptura in lemn); Muntii Apuseni (costume populare artistice, sculpturi in lemn, sarbatori populare, constructii din lemn); Marginimea Sibiului (icoane pictate pe sticla, costume populare artistice, obiecte de uz caznic - toate adunate in muzee de arta populara). Exista de asemenea muzee ale vechii tehnici populare la Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea, Focsani, Timisoara si Sighetu Marmatiei.

Muzica si dansul popular sunt traditii inca deosebit de importante in viata romanilor. Astfel de spectacole pot fi vizionate in multe hoteluri si restaurante din toata tara. Muzica populara romaneasca este antrenanta si plina de viata. Nu-i veti putea rezista.

Viata de noapte


O masa la hotel sau la restaurant in timp ce vizionati un spectacol live este un mod excelent de a petrece o seara in Romania. Daca vreti sa continuati distractia, exista cluburi de noapte si discoteci in Bucuresti si in celelalte orase mari.

Arhitectura traditionala

Casele taranesti traditionale sunt de obicei micute si pitoresti, deseori cu usi si ferestre vopsite in albastru viu pentru a contrasta cu peretii varuiti in alb in unele parti ale tarii sau in diferite culori in alte parti. Prispele si stresinile ce la acopera sunt elemente intalnite peste tot. Mobila, scoartele, presurile si obiectele de imbracaminte sunt deseori confectionate manual in gospodarie!

Carti despre Romania



Exista carti despre Romania editate in engleza, franceza, olandeza, germana, daneza, suedeza, spaniola, italiala, etc.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply