GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Dolj despre romania
 
Judetul Dolj

Scurt Istoric 

In decursul timpului, viata spirituala bogata si complexa a locuitorilor din judet a fost ilustrata concis si expresiv prin formele materiale si valorile spirituale pe care acestia le-au creeat. De la vasele si ornamentele apartinand culturii Cucuteni care s-a dezvoltat in paleolitic, si "tezaurul princiar" traco-get descoperit la Craiova si numeroasele descoperiri arheologice daco-romane, si pana la impresionantele biserici si case construite in timpul Evului Mediu si la realizarile timpului modern, locuitorii judetului Dolj si-au adus contribuitia la progresul lumii civilizate. Vestigiile unei istorii dramatice atesta evolutia umana de-a lungul a doua milenii pe aceste meleaguri

Descriere Geografica 

Intinzandu-se in sud-sud-estul Romaniei, Judetul Dolj este traversat de raul Jiu, de unde isi trage numele - Doljiu, care insemna Jiul de Jos. La sud, de-a lungul a 150 km, granita judetului este Dunarea, care formeaza o granita naturala dintre Romania cu Bulgaria si Yugoslavia. Relieful apare ca niste trepte plate care se ridica sub forma de piramida din lunca Dunarii spre dealurile Amaradiei, de la 30 pana la 350 m deasupra nivelului marii. Merita mentionat existenta in sudul judetului a celei mai mari suprafete nisipoase din tara, in paralel cu un numar impresionant de lacuri formate fie de revarsarile Dunarii, fie de acumularile de precipitatii. Conditiile de clima (media anuala este de 10-11.5°C) si solul fertil au oferit conditii prielnice omului din vremuri stravechi. Administratia locala, pe fiecare unitate teritorial-administrativa, este reprezentata printr-un consilui local. Judetul se afla in sud -sud-estul Romaniei, la distanta de 229 km de Bucuresti, la 492 km de Constanta, la 444 km de Oradea, la 346 km de Targu Mures, la 333 km de Timisoara. Suprafata judetului este de 7.413 km patrati si resedinta acestuia este Craiova. Alte orase importante sunt: Bailesti, Calafat, Segarcea, Filiasi. Populatia judetului este de 749.311 locuitori, reprezentand 3,3 % din populatia tarii. Populatia activa, angajata in ramurile economiei, este repartizata dupa cum urmeaza: 147.000 in agricultura, 1.400 in domeniul forestier, 65.200 in industrie.

Informatii Turistice 

Parte a vechii Oltenii, judetul Dolj detine 3,1 % din suprafata Romaniei si se situeaza pe locul patru in privinta populatiei. Craiova este resedinta judetului. O mare parte din teritoriul judetului este campie traversata de sapte rauri si de Dunare si cu lacul Bistret la sud (1.867 ha). Numele acestui judet este dat de raul Jiu, care traverseaza judetul de la nord la sud, Dolj inseamna "pamantul Jiului de Jos". Prima sa atestare documentara dateaza din 1444, sub numele de regiunea Balta din Campia Dunarii. In judetul Dolj s-au nascut sau au trait multi politicieni, oameni de stiinta si personallitati ale culturii romane, cum ar fi: Voievodul Mihai Viteazul, care a unit pentru prima data cele trei pamanturi romanesti, marii revolutionari Tudor Vladimirescu si Nicolae Balcescu; pictorii Theodor Aman, Constantin Lecca si Ion Tuculescu si sculptorii Gheorghe Anghel; Constantin Brancusi care, tot aici, a inceput tema "Zborul spre infinit", matematicianul Gheorghe Titeica, inventorul Gogu Constantinescu; scriitorii Traian Demetrescu, Alexandru Macedonski, Elena Farago si diplomatul de talie mondiala Nicolae Titulescu. Potentialul turistic al judetului consta in valoarea si varietatea istoriei traditionale si moderne, monumentele culturale si de arta, nemumaratele monumente ale naturii, rezervatii, locuri de vanatoare, peisaje pitoresti, flora si fauna bogate. Acest judet se gaseste la intersectia catorva dintre drumurile nationale si a rutelor turistice internationale. De asemenea, numeroase sosele si cai ferate fac posibil accesul spre numeroase zone pitoresti cum ar fi Portile de Fier sau judetele Valcea si Gorj, cat si spre Muntii Parang, la nord, si spre Dunare, la sud. Pe calea ferata Bucuresti - Craiova - Timisoara - Jimbolia face legatura cu Serbia prin punctul de frontiera Portile de Fier si Stomora - Moravila, iar prin Calafat si Bechet legatura cu Bulgaria. In apropierea oraselor se gasesc zone pitoresti si interesante. Langa Craiova se gasesc padurile Bucoval, Ciutura si Bratovoesti, langa Filiasi se gasec padurile Negaia si Burgetelu; langa Plenita - Padurea Bujor; la Bailesti - zona Cilieni iar Calafat este poarta spre zona Dunarii, bogata in peste. O importanta atractie o reprezinta parcul Romanescu din Craiova - unul dintre monumentele arhitecturii peisajului din Romania, si care contine 96 ha de padure, 4 ha de lacuri, o gradina zoologica, o pista de aterizare, doua restaurante, si peste 250 de specii de arbori si arbusti.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply