GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Gorj despre romania
 
Judetul Gorj

Scurt Istoric 

Prima entitate administrativa pe teritoriul actual al judetului Gorj mentionata documentar in 1385, a fost Tara Jelii, urmata de Tara Motrului (1415) care continea o parte din satele Gorjului, Jiu (1428) si gilort (1502). Numele de Gorjiu este folosit pentru teritoriul care se intinde pe dealurile si muntii jiului Superior, denumire folosita in secolul al XV-lea (1497). Judetul Gorj a fost entitate adminsitrativa, cand judetele au fost inlocuite de districte si regiuni. Prin urmare pentru o scurta perioada de timp, satele si comunele din Gorj au fost incorporate in districtele Baia de Arama si Filiasi care apartinea regiunii Gorj. Dupa dezmembrarea regiunii Gorj, in 1952, au fost incluse in Regiunea Craiova, numita apoi Oltenia dupa 1965. Dupa intrarea in vigoare a legii nr. 2 din 17 februarie 1968, organizarea teritoriala a judetului Gorj a fost restabilita. 

Descriere Geografica 

Judetul Gorj se gaseste in sud-vestul tarii, in nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu. Paralela 45 traverseaza judetul prin mijloc si la sudul municipiului Targu-Jiu, vecinii sai sunt la nord judetul Hunedoara, la nord-vest judetul Caras-Severin, la est sud-est si sud vest judetele Valcea , Dolj si Mehedinti, avand o suprafata de 5602 kmp, 2,3% din teritoriul Romaniei, situandu-se pe locul al 21-lea din punct de vedere al suprafetei. Refieful judetului este divers, continand trei trepte importante: munti, dealurile sub-carpatice si extremitatea nordica a Podisului Getic. muntii acopera 30 % din suprafata judetului. VArfurile inalte ale Muntilor Parang acopera mai mult de 1000 kmp. cea mai inalta altitudine este atinsa de varful Parangul Mare (2518 m), al doilea ca inaltime in Carpatii Romanesti. Masivul Vulcan continua Muntii Parang spre vest coborand lin de la 1990 m (Vf. Starja 1870m , Vf. Oslea 1945 m) la 600 m altitudine. Dealurile subcarpatice (400-800 m altitudine) se intind de la Oltet pana la Motru, unde fac legatura cu muntii. La sud de zona subcarpatica, relieful este inca inalt , dealurile Podisului Getic sunt ca niste creste care coboara spre sub. Clima este temperat-continentala cu usoare influente mediteraneene, cu temperatura anuala medie de 10,3 C. Judetul este sub influenta maselor de aer din vest si sud-vest care aduc aer cald si uscat. Bazinul hidrografic al judetului Gorj cuprinde raul Jiu (cursul mijlociu) care curge prin Pasul Lainici, pana la conflunta cu raul Gilort, adunand apele pe o suprafata de 10469 kmp, jiul isi mareste debitul primind apele raurilor Tismana, Orlea, Bistrita, Jales, Susita, Sadu, Amaradia, Cioiana. Alte rauri importante ale judetului sunt: Gilort, Oltet si Motru. Lacuri glaciare: Galcescu, Tauri, Slaveciu, Mija, Pasarea si Godeanu. Diversitatea geografica a teritoriului judetului duce si la o diversitate a resurselor minerale: carbune (antracit, grafit, lignit), petrol, gaze naturale, marmura, calcar, marna, s.a. Padurile care acopera 43,5% din suprafata judetului asigura cantitati mari de lemn si adapostesc un vanat diversificat si bogat.

Informatii Turistice 

Avand un potential natural special, cu privelisti montane frumoase, lunci cu flori, paduri seculare, lacuri glaciare, poteci inguste , chei, pesteri, rauri limpezi, valoroase comori istorice si artistice, judetul Gorj este unul dintre cele mai atrctive zone turistice din Romania. Oras al monumentelor lui Brancusi, Municipuil Targu-Jiu este resedinta admisnitrativa a judetului. principala atractie a orasului , este fara indoiala complexul sculptural realizat de marele Brancusi intre 1937-1938: Masa Tacerii, poarta Sarutului si Coloana Infinutului. Cele trei capodopere situate in aer liber sunt dedicate eroilor primului Razboi Mondial. In Targu-jiu, turistii trebuie sa viziteze Muzeul Juetului fondat in 1894, case memoriale si altele, cum ar fi : Patatul administrativ, Hotelul Gorj, Banca Comerciala, etc. La Curtisoara intr-un loc pitoresc se gaseste casa fortificata Cula Cornoius, construita in secolul al XVIII-lea si tot acolo se gaseste si un interesant muzeul al satului. Langa Pasul Jiului se gasesc ruinele unei tabere romane datand din vremea Imparatilor Septimius si Caracalla. Pe Valea Jiului, turistii se pot opri la Lainic si pot vizit amanastirea de acolo. In orice loc din judet, turistii se pot opri sa admire cate ceva. De la Novaci, oras montan datand din secolul al XVI-lea, se poate ajunge la Baile Ranca (1600 m altitudine); baia de Fier este cunoscuta datorita Pesterii Muierii, pestera siuata in Cheile Raului Galbenu. In apropiere de cheile Oltetul, se gaseste Manastirea Polovraci, construita in secolul al XVIII-lea. Traversand orasul Targul Carbunesti, turistii ajung in satul Vladimiri, unde se gaseste casa Memoriala "Tudor Vladimirescu". In satul Pades, revolutionarul Tudor Vladimirescu si-a citit proclamatia in 1821. Tismana ofera de asemeannea cateva atractii turistice: Manastirea cu frescele sale, l anumai 32 km departare de Targu-Jiu. La 16 km de Targu Carbunesti se gasesc baile Sacelu (340 m altitudine) cu un climat placut si cu ape minerale.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply