GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Vrancea despre romania
 
Judetul Vrancea

Scurt Istoric 

Vrancea este atestata intr-un document scris in limba latina, o scrisoare datata 2 iulie 1431, in care numele este scris ca fiind VARANCHA. Istoricii si cercetatorii sunt de parere ca acest cuvant face parte din patrimoniul lexical traco-dac, VRAN insemnand padure/munte. Poate acest lucru explica de ce in scrierile timpului, Vrancea mai era numita si "Pamantul cu paduri bogate" sau "Pamantul Negru". Vrancea este casa originara a poemului etnogenezei romanesti, balada "Miorita" - o poezie populara auzita de scriitorul Alecu Russo in satul montan Soveja, in 1853, pe care a introdus-o mai tarziu intr-o colectie scrisa de litaratura populara. "Miorita" originara din Vrancea este considerata un arhetip/prototip cu peste 1.000 de variante ale baladei create de-a lungul timpului. Vrancea este un pamant cu o istorie bogata. In epoca contemporana, a fost simbolul Unirii dintre Moldova si Tara Romaneasca din 24 ianuarie 1859 care a pus bazele statului roman. Focsani a fost primul centru al primelor institutii ale noului stat unificat roman - Comitetul Central si Curtea de Apel. De aceea orasul este cunoscut ca fiind prima capitala a Principatelor Unite. Un alt reper istoric este casa memoriala Ion Roata, un taran batran, ales membru al Divanului (un fel de parlament), care a fost direct implicat in Unirea Principatelor. In timpul Primului Razboi Mondial, in iulie-august 1917, Europa a reputat primele victorii asupra Germaniei imperialiste pe campurile de lupta de la Marasti si Marasesti, aici, in acest judet. Aceste victorii au dus la desavarsirea Statului Unitar Roman la 1 Decembrie 1918. Vrancea este locul cu cele mai importante memoriale si mausoleuri in onoarea jertfei eroilor Primului Razboi Mondial – Marasti, Marasesti, Soveja si Focsani. In semn de rasplata pentru pierderile de razboi suferite de catre orasul Marasesti, guvernul francez a acordat, in 1919, Crucea de Razboi a Frantei. Dupa Unire, Vrancea a devenit un centru al vietii spirituale si sociale. In ultima jumatate a secolului XX, progresul economic, urbanizarea si viata culturala a localitatilor judetului au devenit o realitate evidenta.

Descriere Geografica 

Judetul Vrancea este situat in zona sud-estica a Romaniei; intinzandu-se la cotitura Carpatilor Orientali, si reprezinta un veritabil nod de legatura intre cele trei mari provincii istorice: Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Din punct de vedere al suprafetei ocupa locul 30 printre judetele Romaniei, cu 4.863 km patrati, iar din punct de vedere are suprafetei rurale este pe locul 7. Vecinii sai sunt judetul Bacau la nord, judetele Vaslui si Galati la est, judetul Buzau la sud-est si judetul Covasna la vest. Densitatea populatiei este de 81 locuitori pe km patrat (al 27-lea pe tara). Judetul are cinci orase: Focsani (100.000 locuitori), Adjud, Panciu, Marasesti si Odobesti. Judetul Vrancea are 59 comune, dintre care doua sunt suburbii, , si 331 sate. Relieful prezinta ca niste trepte mari care coboara de la vest spre est. Cele mai inalta treapta o reprezinta Muntii Vrancei, formati din masive cu inaltimi cuprinse intre 960 si 1.783 m; urmeaza dealurile care ating inaltimi intre 350 si 1.001 m; a treia treapta o reprezinta campia care se intinde pana la raurile Siret, Trotus si Ramnic. Clima este continentala, influentata de curentii de aer din nordul si sudul Europei. Padurile acopera de muntii si dealurile, in timp ce la campie predomina vegetatia de silvo-stepa. Cea mai activa zona seismica se gaseste in Vrancea, epicentrul fiind in satul Vrancioaia. Padurile, care acopera aproape 38 % din suprafata judetului Vrancea, reprezinta una dintre cele mai importante bogatii ale sale. Agricultura este bine dezvoltata; intreaga suprafata agricola cuprinde peste 255.284 ha, dintre care terenul arabil ocupa 146.792 ha, podgorii peste 35.000 ha, livezi 4.654 ha si paduri 191.792 ha. Se poate observa ca podgoriile nu ocupa o suprafata mare din judet dar reprezinta productia principala a judetului. In judet de gasesc 678 institutii educationale (locul 32), dintre care 20 sunt licee. De asemenea mai sunt 276 biblioteci publice (locul 27), noua muzee (locul 23) si patru sali de cinema (locul 23). 

Informatii Turistice 

Situat in partea sud-estica a Carpatilor orientali, judetul Vrancea este legatura dintre cele trei pamanturi romanesti: Moldova, Tara Romanesca si Transilvania. Prima sa mentionare intr-un document dateazza din 2 iulie 1431 cand este numit VARANCHA care inseamna "pamantul padurilor" sau pamantul negru. Suprafata sa este de 4.863 km patrati. Populatia este de 393.400 locuitori. Resedinta de judet este Municipiul Focsani cu o populatie de 100.000 locuitori. Relieful este un grup de trepte de la vest la est si consta in dealuri si masive muntoase cu inaltimi intre 960 m si 1.783 m peste nivelul marii (varful Goru). Acest judet este traversat de raurile Siret, Putna, Zabala, Milcov, Susita si Rarunic. Clima este una est-continentala cu influente din nord si sud. Judetul Vrancea este zona activa seismic din Romania. Epicentrul seismic se afla in satul Vrancioaia unde se gaseste o moderna statie seismologica. O treime din suprafata judetului este acoperita de paduri. In acest judet se afla cea mai mare podgorie din Romania care acopera dealurile si terasele cu vita de vie. Sub marca Obobesti, Cotesti, Panciu, se fabrica diferite feluri de vinuri, cogniacuri si sampanii folosind metode frantuzesti, brandy si vermut. 
Istoria romana, cultura si civilizatia sunt reprezentate de:
Manastirea Mera - o constructie fortificata construita in 1685; este singura cladire construita in Romania de catre familia Cantemir (patrioti, conducatori si invatatori).
Pivnitele domnest de la Odobesti, construite in 1839 unde se gaseste cea mai mare si bogata colectie de vinuri imbuteliate din Romania, apatinand unitatii "Vincon" din Focsani.
Biserica de lemn (s-au folosit grinzi de stejar) din satul Prisaca-Valea Sarii, construita in 1770 pe cursul superior al raului Putna.
Muzeul Satului care este o sinteza a traditiilor populare, agricultura traditionala si tehnici artizanale, obiceiuri si conditii de locuit din Vrancea -este situat in Crangul Petresti, la 7 km distanta de Focsani.
Mausoleul Eroilor Romani inchinat soldatilor care au murit pe linia frontului de la Marasesti-Marasti-Soveja-Focsani-Sud, in Primul Razboi Mondial.

Soveja este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice. Este cunoscuta datorita traditiilor populare. Aici s-a nascut balada "Miorita", poemul etnogenezei poporului roman. 
Monumentele naturii din acest judet sunt:
Focul de la Andreiasu - emanatie de gaze cu ardere permanenta la suprafata (Andriesu este o localitate montana care este atestata documentar din 8 august 1445).
Cascada Putna, la 71 km distanta de Focsani, cu o lungime de 76 m, 14 m inaltime si un debit de 9 metrii cubi pe secunda.
Crescatoria de pastravi din satul montan Tulnici.
Teatrul "Maior Gheorghe Pastia", o impresionanta cladire europeana oferita locuitorilor din Focsani de catre acest ofiter in 1913.

Piata Unirii din Focsani - un ansamblu arhitectonic de cladiri istorice si civice construite in anii '70. Obeliscul Unirii, o lucrare a sculptorului roman Ion Jalea, este piatra artistica a Focsani-ului, oras considerat prima capitala a Principatelor Unite: Moldova si Tara Romaneasca, in data de 24 ianuarie 1859

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply