GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Hunedoara despre romania
 
Judetul Hunedoara

Scurt Istoric 

Istoria acestei regiuni este extrem de bogata in evenimente, din paleoliticul mijlociu, existand dovezi ale asezarilor umane din a doua etapa a Epocii Fierului purtand amprenta civilizatiei geto-dacice si apoi a civilizatiei daco-romane ca si a unirii in primul mileniu a organizarilor prestatale de la Strei, Dobra si Hunedoara. In secolul al XIII-lea, Hunedoara devine autoguvernanta. In urmatoarele secole au fost scrise importante pagini de istorie: batalia impotriva otomanilor condusa de Iancu de Hunedoara (in secolul al XV-lea), rascoala iobagilor condusa de Horia, Closca si Crisan (1784), participarea la evenimentele revolutiei din 1848-1849 sub conducerea lui Avram Iancu, participarea masiva la creerea Statului National Roman (1 Decembrie 1918) si participarea la cele doua razboaie mondiale. Teritoriul judetului Hunedoara este un adevarat loc sacru al istoriei romanesti. Pe teritoriul judetului s-a aflat capitala staului Dacia, condus de Burebista si Decebal, Cetaea Sarmizegetusa (in Muntii Orastie) si Ulpia Traiana Sarmizegetusa (in Tara Hategului), romanii stabilindu-si aici capitala provinciei dupa cucerirea Daciei. Nicolae Olahus (secolul al XV-lea), Matei Corvin, Ioan Budai Deleanu, Aurel Vlaicu, Ovidiu Densusianu, Silviu Dragomir sunt cateva din personalitatile care s-au nascut in acest judet. Toate vestigiile istorice de pe intreg teritoriul judetului sporesc potentialul turistic al judetului, judet aflat in continua dezvolare. 

Descriere Geografica 

Judetul Hunedoara este situat in vestul Romaniei si se intinde pe 7.016 kmp, suprafata care reprezinta 2,9% din suprafata totala a Romaniei. Principalele localitati ale judetului sunt municipiile Hunedoara, Petrosani, Brad, Orastie si orasele Calan, Hateg, Simeria, Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani si Aninoasa. Populatia totala a judetului numara 543.848 locuitori, din care 414.088 locuiesc in zona urbana si 129.760 in zona rurala. Forma de relief predominanta este muntoasa, Masivul Retezat avand inaltimi de 2.500 m. Raurile principale au peste 500 km lungime si pe intreaga suprafata a judetului se gasesc peste 80 de lacuri glaciare. Bogatiile solului si subsolului constau in carbune (huila), minereuri neferoase (cupru si aur), ape minerale, paduri de fag si pin. 

Informatii Turistice 


Judetul Hunedoara este situat in sud-vestul Transilvaniei, unde Muntii Apuseni se intalnesc cu Carpatii Meridionali si la sud de raul Mures. Judetul are o suprafata de 800 kmp si peste 30 de varfuri muntoase. Printre acestea se numara si Retezet (2.484 m deasupra nivelului marii) Peleaga (2.509 m) si Papusa (2.502 m). In 1935, a fost fondat Parcul National Retezat numit mai tarziu Rezervatia Biosfera. Padurile intinse, raurile, vaile si terasele au oferit din vremuri preistorice tot ceea ce este necesar pentru locuitorii acestei zone. Vestigii ale omului din paleolitic se gasesc in pesterile Cioclovina si Ohaba Ponor. In Turdas, langa Orastie, se gasesc vestigii ale culturii neolitice. In Muntii Orastie (Masivul Surianu), la Gradistea Muncelului, se gaseste Sarmizegetusa Regia, capitala regilor daci Burebista si Decebal. In depresiunea Hateg se gasesc ruinele capitalei Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. La poalele Muntilor Poiana Rusca, in orasul Hunedoara, se gaseste impozantul castel al familiei Corvin, cea ma bine pastrata cladie medievala din sud-estul Europei. Tot aici se gasesc si cele mai vechi monumente crestine din Evul Mediu: bisericile din Densus, Streisingeorgiu, Strei, Sintamarie Orlea, Gurasada, Ribila si Criciur, adevarate capodopere ale culturii europene timpurii. In Municipiul Deva, resedinta de judet, se gasesc doua puncte de interes turistic: Castelul Magna Curia, construit in secolul al XVI-lea, astazi Muzeul Civilizatiei Daco-romane, si Liceul Sportiv care este cunoscut in intreaga lume datorita renumitelor gimnaste Nadia Comaneci, Lavinia Agache, Daniela Silivas si Lavinia Milosovici. De asemenea, in judet se mai gaseste si Cetatea Deva. Drumurile accesibile catre zonele turistice si istorice ale judetului, hotelurile, motelurile, cabanele montane, teleskuirile si telecabinele din Muntii Parang si Valcan (Straja) cat si ospitalitatea locuitorilor sunt numai cateva elemente de interes turistic. Calatorind in judetul Hunedoara, turistul poate sa ia parte la petrecerile populare, care au loc aici si pot sa admire costumele, cantecele si dansurile populare si v-or putea descoperii frumusetea peisajului si a sufletului romanesc.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply