GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Neamt despre romania
 
Judetul Neamt

Judetul Neamt este situat in partea central-estica a Romaniei, invecinat cu judetele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si cu judetele Iasi si Vaslui la est, se incadreaza, din punct de vedere geografic, intre 46g 40" si 47g 20" latitudine nordica si 25g 43" si 27g 15" longitudine estica. Formele de relief au inaltimi cuprinse intre 1907m si 169 m.
Relieful judetului Neamt se suprapune partial Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovei si Podisului Moldovenesc. Asadar unitatile de relief predominante in judet sunt cea muntoasa, reprezentata de Carpatii Orientali, care ocupa 278.769 ha.
De asemenea putem aminti unitatea subcarpatica, reprezentata de Subcarpatii Moldovenesti, si cea de dealuri, ale Podisului Central Moldovenesc. Lungimea totala a raurilor ce traverseaza judetul Neamt este de peste 2000 km. Dintre acestea, Bistrita are 118,0 km, Moldova 70,0 km, Cracau 58,0 km, Ozana 54,0 km, Siret 42,1 km.
Lacurile existente pe teritoriul judetului Neamt sunt artificiale, fiind amenajate in scopuri complexe (hidroenergetice, pentru atenuare viituri, irigatii, piscicultura, rezerva de apa, agrement). Dintre toate, acumularea Izvorul Muntelui este cea mai importanta, avand o suprafata de aproximativ 3120 ha si un volum de apa de aproximativ 1251 milioane m3.
 Istoric 

Judetul Neamt are numele legat de cel al cetatii Neamt, ctitorita de Petru I Musat in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, precum si de Targu Neamt - veche asezare mentionata documentar pe lista oraselor romanesti care existau intre 1387 si 1392. 
Urme ale culturii au ramas materializate in diverse zone ale judetului neamt, atestand popularea acestor meleaguri:
Paleoliticul superior (urme de vetre, unelete de silex, vase) pe terasele Bistritei respectiv sat Ceahlau, Piatra Neamt, Piatra Soimului, Romani
Cultura epipaleolitica - pe platoul inalt al Ceahlaului, Cheile Bicazului
Asezari atestand prezenta omului neolitic in zonele Bodesti, Frumusica, Izvoare, Podoleni, Hangu.
Resturi de cetati dacice : pe varful Batca Doamnei, cetatea Neamt.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply