GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Barajul Vidraru-Judetu Arges despre romania
 
Barajul Vidraru-Judetu Arges


Barajul Vidraru

      In lacul de acumulare Vidraru este captata apa raurilor Doamnei, Cernat, Valsan si Topolog. Are o lungime de 18 km si se intinde pe o suprafata de 870 ha, are 43 de km de canale si galerii. Volumul la nivel normal este de 469 milioane metri cubi de apa. Centrala electrica este amplasata in subteran, in masivul Cetatuia, la 104 m adancime si dispune de instalatii speciale si climatizare. Sala masinilor functioneaza intr-o caverna de 75 m lungime, 16 m latime si 34 m intaltime.
       Pentru realizarea complexului hidroenergetic s-au sapat 580000 de metri cubi de pamant si roca, s-au turnat 820000 de metri cubi de beton si s-a montat echipament mecanic si electric in greutate de 6300 de tone.

 

        De pe creasta barajului se observa spre nord varfurile muntilor Fagaras. Inaltimea zidului de beton armat care a fost construit in calea apelor este de 165 metri. Pentru constructia zidului ce a blocat apele s-au folosit 500000 de metri cubi de beton. Capacitatea uzinei electrice este de 220 megawati.Din capatul barajului, spre stanga se desprinde un viaduct pe deasupra lacului de acumulare, urmat de un tunel prin care trece drumul spre depresiunea Cumpana. Pentru accesul la acest baraj s-a creat o sosea pe malul estic al lacului de acumulare care urca pana la lacul Balea. 
        Langa baraj se inalta un turn plecat cu mozaic verde inconjurat de o scara pe care se poate urca pe platforma ''Belvedere".
       O alta platforma, construita pe muntele Pleasa este dominata de statuia ce-l infatiseaza pe legendarul Prometeu, care tine in mana focul. Acesasta opera de arta este simbol al electricitatii.           Ea a fost realizata de sculptorul Constantin Popovici.
        Situata la 300 de metri de barajul Vidraru, "Casa Argeseana" este o unitate de alimentatie publica adapostita de o cladire construita in stilul arhitecturii locale. De aici , poteca poarta pasii turistilor catre debarcader, de unde, cu un vaporas, se organizeaza curse de agrement pana la cabana Cumpana. 
       Urmand soseaua spre cele mai inalte culmi ale muntilor Fagaras este intalnita cabana ,,Valea cu Pesti", loc

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply