GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Salaj despre romania
 
Judetul Salaj

Scurt Istoric 

Istoria prezentei omului pe teritoriul judetului Salaj dateaza din vremuri imemoriale. Existenta unei mosteniri etnografice si folclorice, varietatea celor peste 350 de monumente istorice, situri si capmuri, marturie a unei istorii tumultoase. Desene avand o vechime de peste 12000 de ani au fost descoperite pe peretii unei pesteri din Cuciulat, o asezare de pe malurile raului Somes. Acestea sunt cele mai vechi desene de acest fel din aceasta parte a Europei. Cel mai vechi tezaur din aur masiv descoperit in Romania, cantarind 780 g si datand din neolitic, a fost gasit in judetul Salaj, la Moigrad. Vestigii dacice se gasesc pe tot teritoriul judetului. Asezarea si complexul de fortificatii de la Magura Simleu Silvanei sunt cunoscute sub numele de de dacidava, iar Moigrad (Porolissum) este mentionata de Ptolemyin lucrarea sa Geographia, cu intariturile militare de la Porolissum, capitala provinciei Dacia Porolissenis si ridicat la statutul de municipiu in jurul anului 200 d. Hr., camputile romane de la Bucium, Romita, Tihau, Sutone si Romanasi, citadelele medievale la Almas, Moigrad, Cheud, Cehu Silvanei, Simleu Silvaniei si Vulcan stau marturie a civilizatiei si istoriei mentionate in documente care dateaza din timpuri stravechi. Istoria Salajului este de asemenea legata de numele domnitorului Mihai Viteazul, al carui memorial se gaseste la Guraslau, locul unde la 3 august 1601 s-a desfasurat batalia, ridicat in memoria celui care a realizat pentru prima data Unirea Principatelor Romane. Din punct de vedere al organizarii teritorial-administrative, judetul Salaj cuprinde fostul judetSalaj, organizat in 1876 si fostul judet Solnocul de Mijloc cu resedinta la Zalau si apoi la Simleul Silvaniei. Salajul are figuri reprezentative care au luptat pentru independenta si unitatea romanilor, printre care enumeram: Simion Barnutiu, Alexandru Papiu Ilarian, Iuliu Coroian, George Pop de Basesti, Iuliu Maniu si altii.

Descriere Geografica 

Situandu-se in nord-vestul Romaniei, la trecerea dintre Carpatii Estici si Muntii Apuseni, judetul Salaj este cunoscut din vremuri stravechi ca Tara Silvaniei, adica Tara Padurilor, avand o suprafata de 3850 kmp si avand ca vecini la nord judetele satu-Mare si Maramures, la vest si sud-vest judetul Bihor si la sud-est judetul Cluj. Municipiul Zalau, care se gaseste in centrul judetului pe raul cu acelasi nume, este resedinta administrativa a judetului. Acesta este una dintre primele asezari din Transilvania mentionat in documente. Zalaul a fost cunoscut ca targ comercial de la inceputul secolului al XIV-lea si mentionat ca oras, in documente, in 1473. Astazi este un centru industrial important al judetului, oras modern cu o viata spirituala si culturala intensa. Alte orase ale judetului sunt: Simleul Silvaniei si Cehu Silvaniei. In judet se gasesc 55 comune si 281 sate. La 1 iulie 1995, judetul avea o populatie de 262873 locuitori, dintre care 70932 locuitori in Zalau. Orasele Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei au fiecare mai putin de 20000 locuitori. Din punct de vedere geografic, judetul Salaj este o zona cu dealuri si vai de-a lungul raurilor Almaj, Agrij, Somes, Salaj, Crasna si Barcau. Muntii sunt reprezentati in sud-vest de doua ramificatii ale Muntilor Apuseni.: Varfurile Meres si Plopis. Depresiunile ocupa o parte insemnata din teritoriul judetului, zone agricole importante cu numeroase asezari. Clima Judetului Salaj este sub influenta maselor de aer de la est, fiind o clima continentala. temperatura medie anuala variaza intre 6 C si 9 C depinzand de zona, cea mai ridicata valoare medie a temperaturii inregistrandu-se in judetul in iulie, variaza intre 15 C si 20 C. cantitatea de precipitatii scade spre vest, unde se inregistraza 700-800 ml/mp.

Informatii Turistice 

Istoria acestui judet situat in nord-vestul Romaniei, cu o suprafata de 3850 kmp si o populatie de 267000 lei locuitori, incepe in paleoliticul tarziu, dupa cum arata vestigiile de la Buciumi, parii vadului si in special desenele din Pestera de la Caciulau (langa Jibou), colorate in rosu, unice in tot sud-estul Europei. Nenumaratele asezari situate in depresiunea Silvania sunt marturii ale existentei dacilor in aceasta zina. Ruinele celui mai important centru cultural, economic si militar situat in nord-vestul Daciei Romane, Municipiul Porolissum sunt incluse in circuitul turistic. Aceasta este o dovada a continuitatii dacilor-romani pe teritoriul Romaniei. Viata sprirituala a romanilor care au trait aici,a decurs in concordanta cu caracteristicile esentiale din Transilvania din Evul Mediu. Pricipalul puncu fiind biserica, cu cele trei aspecte: religios, cultural si national. Cele 77 de biserici de lemn (secolele XVI-XIX) situeaza judetul printre primele locuri, cu judetul Maramures, din punct de vedere a monumentelor arhitectonice istorice. Municipiul Zalau, resedinta administrativa a judetului cu o popupatie de 51000 locuitori, situat in partea nordica a muntilor Meres, mentionat la Ziloc, in cronica lui Anonymous, este cea mai veche asezare atestata documentar din Transilvania. Acum este un oras industrial cu o viata spirituala si culturala intensa. Aici se gasesc Muzeele de Arta si Istorie, cu peste 90000 de exponate: monezi, statuete daco-romane, documente din Evul Mediu, Epoca moderna si Contemporana, si piese de arta populara romaneasca , sculpturi si picturi. ALte orase sunt: Simleul Silvaniei situat pe Valea Crasnei la 30 km de Zalau, Cehul Silvaniei situat pe Valea Salajului, si Jibou. In localitatea Guraslau, se gaseste un monument ridicat in cinstea victoriei lui Mihai Viteazul, care reprezinta o pagina imporatanta a istoriei Romanilor in lupta lor pentru independenta. Pentru odihna si tratament in judetul Salaj, se gasesc doua statiuni Baile Boghis, situate pe Valea barcaului si recunoscute pentru apele sale termale, sulfuroase, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos peroferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply