GTopstats.com - tu unde te pozitionezi ? Despre Romania: Judetul Valcea despre romania
 
Judetul Valcea

Scurt Istoric 

Depozitul de fosile cu o vechime de peste 2 milioane de ani, descoperit la Bugiulesti (comuna Tetoiu) este cea mai veche urma a existentei umane de pe continent- Australanthropus otenienis fiind prima legatura a antropogenezei in Europa. Descoperirile arheologice preistorice avansate. Descoperirile fortaretelor dacice de la Ocnita, Gradistea, Rotesti si Tetoiu, care formeaza un sistem defensiv ingenios in partea sud-estica a resedintei regilor daci din Muntii orastie este de o mare importanta. In apropiere de masivul ocnele mari, cetatea dacica Buridava, mentionata de Ptolemy, a fost scoasa la lumina. Aici s-au gasit bucati de ceramica purtand incrisptia REB si BUR cat si un fragment dintr-o vaza pe care scrie Basiloes Thiamarcos Epoiei , care pastreaza memoria unui rege local contemporan cu imparatul octavian Augustus. Binecunoscutul istoric Vasile Parvan a presupus si mai tarziu descoperirile i-au confirmat ideile existentei unui numar de fortificatii pe raul Olt (Limes Alutanus) construite in timpul dominatiei romane (106-271), numite Pons Vetus (Caineni), Praetorium (Racovita), Arutela (Bivolari), Castra Traiana (Sambotin), Buridava (Stolnicesti), Pons Aluti (Ionesti), Rusidava (Dragasani). Dupa retragerea administratiei romane, populatia autohtona a trebuit sa faca invaziei popoarelor migratoare. Urme ale unot comunitati puternice au fost decoperite la Costesti, Goranu, Inatesti, Ionestii Govorei, Lacusteni, etc. Diploma Cavelerilor Ioaniti, emisa in 1247, mentioneaza existenta Tarii lui Farcas in aceasta zona. In 9-12 noiembrie1330, in depresiunea lovistea, armata condusa de Basarab I a invins armata lui Charles Robert de Anjou, victoria consacrand independenta Tarii Romanesti. Evul Mediu este timpul in care au fost create opere de arta si locuri istorice nepretuite. Valcea este primul judet mentionat intr-un document datat 8 ianuarie 1392, aflat la manastirea Cozia, care mentioneaza un dar facut de Domnitorul Mircea cel Batran, conducatorul Tarii Romanesti (1386-1418), manastirea avand dreptul sa creasca albine in judetul Valcea. Primele carti in limba romana au fost tiparite in acest judet si mentiona, Pravila de la Govora, tiparita in 1640, in timpul domniei lui Matei Basarab. Judetul Valcea a fost un centru de invatamant, cat si centru de arta populara si civilizatie. In timpul lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), al carui nume este elgat de un stil arhitectonic, Manastirea Hures este o adevarata bijuterie a artei feudale romanesti. Judetul Valcea conserva momente importante ale istoriei romanilor. Aici a fost cantat pentru prima data, la 29 iulie 1848, cantecul "Desteapta-te Romane", cu muzica de Anton Pann si text Andrei Muresanu. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, muntii, padurile si manastirile din acest judet au adapostit grupuri armate de luptatori anticomunisti care au tinut vie speranta de libertate si democratie, speranta renascuta jumatate de secol mai tarziu, in decembrie 1989.

Descriere Geografica 

Situat in partea central-sudica a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Olt, fosta provincie Oltenia, judetul Valcea are o suprafata de 5765 kmp (2,42% din suprafata tarii). Resedinta administrativa a judetului este Ramnicu-Valcea, oras mentionat documentar in 1388, in timpul domniei lui Mircea cel batran. Orasul e situat in zona de deal a judetului, la 283 m altitudine si este traversat in zona estica de la nord la sud de raul Olt, si este o zona comerciala fiind situat la rascruce de drumuri. Avand 12000 locuitor, Ramnicu-Valcea este cel mai important centru economic al judetului, adapostind 80% din activitatile economice. Aici se gasesc trei platforme industriale - una la nord, si doua la sud - fiecare avand profil distinct. Ramnicu Valcea este de asemenea un centru cultural de traditie. Orasul primelor tiparituri in limba romana are numeroase centre si institutii culturale cu o bogata activitate. In timpul ultimelor decenii de dictatura comunista, vechea infatisare a orasului a fost distrusa, ramanand foarte putine marturii ale trecutului, Biserica Episcopala Ramnic, majoritatea locuri istorice si monumente de arta, cateva case in stil arhitectonic traditional - casele Velea, Lahovari, Balotescu, Anton Pann, actuala stada Mihai Viteazul, parcul Zavoi, unde la 29 iulie 1848 s-a cantat "Desteapta-te Romane", azi Imnul National al Romaniei. In judet se gasesc 8 localitati urbane: Ramnicul Valcea, Dragasani, Olanesti, Baile Govora, Brezoi, Calimanesti-Caciulata, Ocnele Mari, Horezu, 77 de comune si 568 de sate. Populatia judetului este de 440000 locuitori, din care 40,6 % in orase si 59,4% in sate. Populatia activa 47,2%, din care 40,73%, in agricultura si silvicultura, 32,85% in industrie si 26,32% in servicii. Clima este temperat-contineantala, relieful coboara in trepte de la nord la sud, avand varfuri peste 2300 m in Masivul fagaras si coborand la dealuri in centru si campii si lunca Oltului , in sud. Principalul curs de apa este raul Olt cu afluentii sai.

Informatii Turistice 

Judetul Valcea este situat in zona central sudica a Romaniei. Suprafta sa este de 2,4% din Romania, din care jumatate este acoperita de paduri. Judetul Valcea, margunit la nord de Muntii Carpatii Meridionali, reuneste toate formele de relief: muntii(2200 m altitudine), platouri si dealuri, vai propice agriculturii. Reteaua hidrografica este bogata, raul Olt traverseaza judetul Valcea pe o lungime de 130 km, adunand numeroase alte cursuri de apa. Judetul are doua municipii: Ramnicu Valcea si Dragasani, 6 orase: Calimanesti, Brezoi, Horezu, Ocnele Mari, Baile Olanesti, Baile Govora. Judetul Valcea este mentionat intr-un document datat din 8 ianuarie 1392, prin care Mircea cel Batran, Voeivodul Tarii Romanesti (1836-1418), acorda dreptul de crestere a albinelor in judetul Valcea, Manastirii Cozia. Teritoriul judetului, foarte bine organizat din punct de vedere administrativ si locuit din timpuri stravechi, dupa cum atesta descoperile arheologice. Regiunile pitoresti si apele minerale au contribuit la dezvoltarea turismului. Apele minerale de la Calimanesti-Caciulata, Baile Govora si Baile Olanesti sunt folosite in tratamentul numeroaselor boli. Reteaua turistica consta in monumente culturale, istorice si arhitectonice, multe fiind unice, cum ar fi manastirile Cozia, Horezu, Govora, Bistrita, Dintr-un Lemn, Surpatele, Arnota cat si Palatul Epicopal al Ramnicului. De asemenea se mai gasesc pe Valea Oltului, campuri geto-dacice si daco-romane, Cetatea Buridava sau Calea lui Traian. Rezervatiile naturale situate la Cozia, Buila, Vanturita si in Muntii Capatana, sunt protejate ca monumente ale naturii , adapostind specii de flora si fauna rare. In judetul Valcea sunt 6 muzee. Cel mai mare este Muzeul de Istorie din Ramnicul Valcea, cu 50000 de exponate care arata istoria romanilor pe acest pamant. Alte muzee interesante sunt: Memorialul Nicolae Balcescu, aflat in satul sau natal; Muzeul de Arta Ramnicu Valcea, muzeul Gheoghe Magheru din Troianu, Casa Memoriala Anton Pann, Colectia arheologica, carti vechi si arta medievala de la Govora, Muzeul Vinului din dragasani, Colectia de arta populara etnografica din Bujoreni; Colectia Inatesti, Colectia "Gh. D. Anghel" din Costesti; Expozitia "Gib I. Mihaescu" din Dragasani; Colectia Etnografica din Irimesti.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Leave a Reply