Judetului Mures este amplasat in partea central-nordica a Transilvaniei, la intersectia cailor de comunicatie dinspre Moldova, Maramures si Crisana.
Fiind o zona de rascruce in comert , infrastructura de transport si comunicatie a fost dezvoltata ca atare, pemitand de asemenea si o dezvoltare rapida a zonei din punct de vedere economic.
Caracteristica principala a judetului Mures, este variatia de relief intalnita aici, de la varfurile Carpatilor Rasariteni pana la Podisul Tarnavelor precum si muntii vulcanici Caliman si Gurghiu ce se desfasoara in partea de nord a judetului..
Muntii Caliman sunt cei mai inalti muntii de origine vulcanica din Romania.
Clima judetului Mures este de tip temperat-continental moderata, cu veri calduroase si ierni lungi si reci.
Temperaturile variaza intre -4 si 12 gC.
Cantitatea medie anuala a precipitatiilor este cuprinsa intre 80-899 mm in functie de zona.
Istoric
Prima atestare documentara a orasului Targu Mures, resedinta de judet a judetului Mures, dateaza din anul 1332, cand localitatea apare cu numele de Forum Siculorum -Targ al Secuilor intr-o dijama papala.
Alte denumiri din aceasta perioada poarta amprenta negustorilor care au tranzitat orasul sau care au facut schimburi cu populatia bastinasa. Germanii au numit orasul Neumarkt, adica Targul Nou, iar grecii ajunsi in arcul intracarpatic il numesc Agropolis - Targul Cerealelor.
Orasul Targu Mures este mentionat din nou in anul 1370 sub denumirea de Novum Forum Siculorum - Targ Nou al Secuilor si poate fi gasit in documentele vremii ca Szekelyvasarhely - Targul Secuiesc in limba romana.
Afirmata ca targ, localitatea Targu Mures si-a stabilit locul in istoria si economia zonei, contribuind din plin la dezvoltarea acesteia.
Prin diploma din 29 aprilie 1616, Bethlen Gabor schimba incadrarea orasului din targ in oras regesc si este adoptat si noul nume Targul Mures.